"Hasta La Victoria Siempre"

Friday, October 24, 2014

Πιάνουμε δουλειά!

Ο Τιγρέου βρισκόταν πίσω από το γραφείο του, καθιστός στην μεγάλη αναπαυτική καρέκλα του, ενώ οι δύο άντρες κάθονταν στις καρέκλες ακριβώς μπροστά του. Ο Che χάζευε την γωνία του τεράστιου δωματίου, που ο Τιγρέου το είχε βαφτίσει γραφείο, όπου σε εκείνο το σημείο είχε στήσει ένα μικρό μουσείο από ταριχευμένα ζώα. Στο τοίχο δέσποζαν ένα κεφάλι μιας πανέμορφης τίγρης, ενώ αριστερά του και λίγο ποιό κάτω είχε ένα κεφάλι ελαφιού. Ακριβώς από κάτω είχε 2 κεφάλια αετών, τα οποία ήταν τόσο όμοια, λες και είχε βγάλει φωτοτυπία το ένα με το άλλο. Η μόνη τους διαφορά ήταν ότι κοιτούσαν προς διαφορετική κατεύθυνση, ο αριστερός αριστερά και ο δεξιός δεξιά. Ακριβώς κάτω από τα κεφάλια που ήταν στον τοίχο, βρισκόταν ένα τραπέζι, το οποίο σίγουρα θα κόστισε πολλά λεφτά για να αποκτηθεί. Πάνω σε αυτό το πολυτελές τραπέζι, ήταν ταριχευμένος ο μεγαλύτερος βάτραχος που είχε δει στην ζωή του ο Che! Ένας καταπράσινος, φουσκωμένος βάτραχος με ένα ύφος ανωτερότητας από τα άλλα ζώα. Στην βάση του ταριχευμένου ζώου υπήρχε μια πλακέτα χρυσή, που κάτι έγραφε. Ο Che προσπαθούσε να το διαβάσει, όμως παρότι δεν το είχε παραδεχτεί ποτέ, η μικρή του μυωπία τον δυσκόλευε πολύ. «ΠΡ....» δεν το έβγαζε. Προσπάθησε να συγκεντρωθεί λίγο περισσότερο «ΠΡΙ....», «ΠΡΙΓΚ....», δεν τα κατάφερνε. Τα υπόλοιπα γράμματα φαίνονταν θολά, όσο και αν προσπαθούσε.

Ο Τιγρέου, άναψε ένα μεγάλο πούρο. Από τα ποιό ακριβά πούρα που κυκλοφορούν στο Περού. Εκείνη τη στιγμή ρώτησε τους δύο άντρες αν καπνίζουν και οι δύο απάντησαν καταφατικά. Τότε ο Τιγρέου άνοιξε μια επιτραπέζια ταμπακέρα (μία από τις τρεις που βρίσκονταν στο γραφείο του) και έβγαλε δύο μοίζερα μικρά τσιγαράκια, τα οποία πέταξε σχεδόν με απαξιωτικό τρόπο προς το μέρος των δύο αντρών. Ο Τιγρέου μπορεί να φαινόταν σπάταλος, από την διακόσμιση του γραφείου του, αλλά μόνο τέτοιος δεν ήταν. Είχε δύο ξένους που μπορεί τελικά να μην έβγαζε σε τίποτα η συνάντηση τους, γιατί να δώσει κάποιο από τα ακριβά του πούρα για το τίποτα; Ή έστω κάποιο από τα πιο φτηνά πούρα, τα οποία βρίσκονταν στην 2η ταμπακέρα; Ο Φερνάντο πήρε το τσιγάρο και το έβαλε στο στόμα, ενώ έβγαλε έναν αναπτήρα από την τσέπη του για να το ανάψει. Ο Che όμως είπε «μπορώ να ανάψω το δικό μου πούρο;». Ο Φερνάντο πετάχτηκε, νόμιζε ότι μια τέτοια κουβέντα θα ήταν προσβολή για τον Τιγρέου, αλλά ο τελευταίος φάνηκε μάλλον να το διασκεδάζει. «Αν αυτό σε ευχαριστεί, αξύριστε νέε μου, ευχαρίστως» είπε και γέλασε. Ο Che έβγαλε ένα από τα ακριβά πούρα Αβάνας και έκοψε την άκρη του. Ο Τιγρέου εντυπωσιάστηκε από το πούρο του Che, αλλά προσπάθησε να το κρύψει, χωρίς πολύ μεγάλη επιτυχία πάντως, κάτι που έκανε τον Φερνάντο να ησυχάσει. Ο Τιγρέου έκανε μια μεγάλη ρουφιξιά στο πούρο του και άρχισε να μιλάει:

«Λοιπόν, η ομάδα μου χρειάζεται προπονητή. Η Sporting Cristal σήμερα έπρεπε να κάνει πρωταθλητισμό. Αντί αυτού όμως, βολοδέρνει στο κάτω μισό της βαθμολογίας εξαιτίας του άσχετου προπονητή που με έπεισε ότι μπορεί να την κάνει πρωταθλήτρια!». Ο Φερνάντο στο άκουσμα της τελευταίας πρότασης, σκέφτηκε την ατυχία που είχε ο εν λόγο προπονητής, ο οποίος αντιμετώπισε σημεία και τέρατα από τις διαιτησίες και τις απίστευτες συνομωσίες μεταξύ των άλλων ομάδων, πράγματα που ο Τιγρέου δεν τα βλέπει ή τουλάχιστον δεν θέλει να τα δει. Ο Τιγρέου συνέχισε «Λοιπόν, νεαρέ μου, έμαθα για το πολύ μεγάλο επίτευγμα που έκανες στην Κούβα, αλλά εδώ δεν είναι Κούβα! Εδώ οι ομάδες είναι πολύ μεγαλύτερες. Πιστεύεις ότι μπορείς να αναλάβεις την ομάδα και να την φτάσεις στην κορυφή;» Ο Che δεν μίλησε, απλά χαμογέλασε και έγνεψε καταφατικά. Ο Τιγρέου τον κοίταξε με αυστηρό ύφος και συνέχισε «πιστεύω ότι θα αντιδράσει ο κόσμος αν δει έναν άπειρο προπονητή να αναλαμβάνει τις τύχες της αγαπημένης του ομάδας. Πιστεύεις ότι θα ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις και στην αμφισβήτηση του κόσμου;». Ο Che, έβγαλε μια αρκετά μεγάλη δόση καπνού και είπε «Ο κόσμος θέλει να ξυπνήσει. Ο κόσμος χρειάζεται μια επανάσταση. Η επανάσταση δεν είναι σαν το φρούτο που περιμένεις να ωριμάσει για να πέσει. Πρέπει να το κάνεις να πέσει!». Ο Τιγρέου κοίταξε απορημένος τον Che. Ένα μέρος ήθελε του εαυτού του ήθελε να τον πετάξει με τις κλωτσιές έξω από το κτίριο, αλλά κάτι του έλεγε ότι αυτός ο αυθάδης και ονειροπόλος νέος ήταν αυτό ακριβώς που έψαχνε... Τελικά μετά από μερικές στιγμές σιωπής (ενώ παράλληλα μιλούσε ο Φερνάντο προσπαθώντας να καλύψει το ναυάγιο που πίστευε ότι είχε δημιουργήσει η απάντηση του Che) και ενώ οι δύο άντρες κοιτάζονταν επίμονα στα μάτια, με τον Che να έχει ένα χαμόγελο στα χείλι, ο Τιγρέου είπε «Εντάξει λοιπόν» με αυτό το εντάξει ο Φερνάντο γούρλωσε τα μάτια μη πιστεύοντας ότι δέχτηκε τόσο εύκολα ο ιδιότροπος πρόεδρος τον Che. Ο Τιγρέου συνέχισε «θα περάσεις μια δοκιμαστική περίοδο. Πόσο θα διαρκέσει, δεν θα ξέρεις. Μπορεί να κερδίσεις 5-10 παιχνίδια συνεχόμενα και στο 11ο που θα χάσεις, να σε απολύσω! Σε προειδοποιώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο το έργο σου, καθώς θα έχεις πολύ κόσμο εναντίων σου. Πήγαινε αμέσως στο γήπεδο. Σε 45 λεπτά περίπου θα πάει εκεί ο Γκουτιέρεζ, ο βοηθός σου. Θα του μιλήσω εγώ για να σου εξηγήσει τα πάντα όσα αφορούν την ομάδα. Θα μείνεις περίπου μία ώρα μαζί του και μετά θα γνωρίσεις τους παίχτες στην προπόνηση. Το μεσημέρι, μετά την προπόνηση θα έχεις συνέντευξη τύπου. Πρόσεχε τι θα πεις εκεί. Αν τα καταφέρεις μέχρι τότε, μιλάμε και για τα υπόλοιπα...». Ο Τιγρέου σηκώθηκε και έδειξε την έξοδο με το χέρι του. Οι δύο άντρες σηκώθηκαν επίσης. Ο Che έκανε ένα νόημα αποχαιρετισμού, ενώ ο Φερνάντο μόνο μετάνοιες δεν έκανε για να ευχαριστήσει τον πρόεδρο.

Ο Φερνάντο μουρμουρούσε σε όλη τη διαδρομή προς το γήπεδο. Το κύριο παράπονο του ήταν ότι ήταν πολύ προκλητικός ο Che. Ο τελευταίος δεν μιλούσε, μόνο χαμογελούσε. Μετά από περίπου 40 λεπτά, φτάσανε στο γήπεδο της Sporting Cristal. Ο Che άνοιξε την πόρτα, κοίταξε τον Φερνάντο και του είπε «αυτοί οι άνθρωποι θέλουν κάτι διαφορετικό. Εγώ του το έδωσα και πήρα τη δουλειά! Όλα τα πράγματα θέλουν τον τρόπο τους...». Κατέβηκε από το αυτοκίνητο, γέμισε τα ρουθούνια του με καθαρό αέρα και προχώρησε προς την πόρτα των αποδυτηρίων...


Ο Che προχώρησε προς την είσοδο των αποδυτηρίων. Εκεί βρισκόταν ένας τύπος τεραστίων διαστάσεων, με τα χέρια σταυρωτά. Φορούσε ένα μπλε καπέλο το οποίο έγραφε πάνω με κίτρινα γράμματα "seguridad", το οποίο σκέπαζε και τα μάτια του. Ο Che ήταν σίγουρος ότι ο τύπος τον παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή που κατέβηκε από το αυτοκίνητο, αλλά δεν είχε κινηθεί καθόλου. Πλησιάζοντας, ο Che φόρεσε ένα μεγάλο χαμόγελο και χαιρέτισε ευγενικά τον σεκιουριτά, ενώ του συστήθηκε κι όλας. Ο σεκιουριτάς είπε ότι τον περίμενε και μπορεί να περάσει, αλλά μόνος του. Ο Che χαιρέτησε τον Φερνάντο και πέρασε την πόρτα του γηπέδου.

Προχώρησε μέσα σε ένα μεγάλο διάδρομο, βαμμένος στα χρώματα της ομάδας και έφτασε σε ένα γραφείο. Εκεί καθόταν ο Γκουτιέρεζ, ο άνθρωπος που θα είναι ο βοηθός του στην δύσκολη αυτή προσπάθεια. Ο Γκουτιέρεζ πετάχτηκε από το γραφείο του και έτρεξε προς τον Che. Τον γνώριζε τον Che και είχε ακούσει για τα κατορθώματα του στην Κούβα. Αυτό ο Che το είδε πολύ θετικά. Είναι καλό να σε έχει αποδεχτεί ο βοηθός σου, πριν καν τον γνωρίσεις. Ο Γκουτιέρεζ μετά τα τυπικά, συνόδεψε τον Che στο γήπεδο, γνωρίζοντας του κάθε γωνιά του.


- Η ομάδα κύριε Che...
- Να με λες απλά Che, φίλε μου. Εμείς θα είμαστε σαν αδέρφια σε αυτή την ομάδα!
- Μάλιστα Che, ότι πείτε.
- Χμ... θες λίγη δουλειά ακόμα, αλλά για συνέχισε αυτό που έλεγες.
- Ναι, η ομάδα έχει μια πλούσια τροπαιοθήκη. Εκεί ακριβώς πάμε τώρα, να δείτε την βιτρίνα με τα τρόπαια. Βέβαια τελευταίος μας τίτλος ήταν πριν από 4 χρόνια και φέτος δεν τα πηγαίνει καλά, με αποτέλεσμα να γίνουν 5. Οπότε όπως καταλαβαίνεται, η ομάδα θέλει κάποιου είδους ανάσταση. Η μεγαλύτερη διάκριση της ομάδας έρχεται στο μακρινό 1997, όπου η ομάδα έφτασε στον τελικό του Copa Libertadores!
- Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο.
- Βέβαια, τα τελευταία 4 χρόνια, η ψηλότερη θέση που πήραμε ήταν η 3η του 2008!
- Ναι, αυτό δεν ακούγεται καλό για μια ομάδα με τέτοια ιστορία...
- Η ομάδα υπάρχει από το 1955. Τα χρώματα μας μοιάζουν με την Granma που προπονούσες στην Κούβα. Γαλάζιο με άσπρο. Δεύτερη εμφάνιση είναι η κίτρινη. Έχουμε και μια τρίτη η οποία είναι μπλε, αλλά σπάνια τη φοράμε.


Η ομάδα έχει 2 βασικούς αντιπάλους, όπου στα μεταξύ μας παιχνίδια γίνεται χαμός. Πρόκειται για τις Alianza Lima και Universitao. Η 2η τα πηγαίνει καλά φέτος καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ η Alianza έχει μείνει ποιό πίσω, στην 3η θέση με 5 βαθμούς διαφορά. Εμείς βρισκόμαστε στην 11η θέση, η οποία είναι ντροπιαστική για την ομάδα μας!


Η ομάδα μας έχει καλούς παίχτες, αλλά θέλει πολύ δουλειά. Γενικά οι παίχτες που έχουμε δεν είναι τόσο γνωστοί όσο παλιότερα που μαζεύαμε τα μεγαλύτερα αστέρια του Περού.


Σε λίγο θα πάμε να τους γνωρίσεις. Έχουμε την πρώτη προπόνηση σε 15 λεπτά από τώρα. Έχεις αγωνία;
- Ποτέ δεν έχω αγωνία. Μόνο ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, Γκουτιέρεζ.
- Ωραία, αυτό είναι καλό. Επίσης να σου πω ότι έχουμε μια πολύ καλή ακαδημία! Κατά καιρούς βγάζουμε αρκετά ταλέντα από εκεί. Τα περισσότερα από αυτά όμως καταλήγουν σε Αργεντινή - Βραζιλία - Μεξικό και Ευρώπη...


- Λατρεύω τις ομάδες που έχουν γερές ακαδημίες!
- Ωραία, πάμε να ετοιμαστούμε για να γνωρίσεις του παίχτες λοιπόν...
 
 
 

No comments:

Post a Comment