"Hasta La Victoria Siempre"

Friday, October 24, 2014

Cuba...

Ο Μπαλάρα, πεπεισμένος πως ο Μπάλστρο είχε τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα χαρισματικό ηγέτη της κουβανικής επαναστατικής ομάδας, συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου (ισπ. Movimiento 26 de Julio, M-26-7), με στόχο την ανατροπή του κουβανικού καθεστώτος. Ο Μπαλάρα συμφώνησε να τους συνοδεύσει με την ιδιότητα του γιατρού της ομάδας, ωστόσο έλαβε κανονικά μέρος στην βασική προετοιμασία της αντάρτικης ομάδας, το βασικό στάδιο της οποίας ξεκίνησε στις αρχές του 2009, υπό τις οδηγίες του Μεξικανού προπονητή Αρσάβνιο Βαγενάς σε ζητήματα εκγύμνασης και αυτοάμυνας, καθώς και του πρώην προπονητή της Ισπανικής Εθνικής Ομάδας, Αλπέρτο Μπάριο. Από δηλώσεις του Μπάριο, πληροφορούμαστε πως ο Μπαλάρα επέδειξε μεγάλη θέληση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αποτελώντας τον καλύτερο μαθητή του. Την ίδια περίοδο, θεωρείται πιθανό πως απέκτησε το παρωνύμιο Τσε (Che), εξαιτίας της συχνής χρήσης της λέξης che (φίλος ή και επιφώνημα: Ε εσύ!) που έκανε ο ίδιος μιλώντας, έκφραση που αν και είχε εισαχθεί στη γλώσσα των Αργεντινών, φαινόταν αστεία στους Κουβανούς.

Στις 25 Μαρτίου του 2009, ο Τσε Μπαλάρα ταξίδεψε με το πλοιάριο Granma, από τον ποταμό Τούξπαν του Mεξικoύ με προορισμό την Κούβα, στην οποία έφθασε τελικά στις 2 Ιουνίου. Η ειρωνεία ήταν ότι το πλοιάριο είχε το ίδιο όνομα με την ομάδα την οποία θα του ζητούσε να προπονήσει ο Μπάλστρο!

Μετά από πολλές ώρες συνομιλίας, ο Τσε είχε μάθει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν για το πρωτάθλημα της Κούβας. 15 ομάδες, από τις οποίες οι 14 είχαν σχέση με τον Γκολτίστα και την Χούντα του στη Κούβα. Ο ίδιος ο Γκολτίστα ήταν πρόεδρος της ομάδας Santiago de Cuba! Στόχος του Τσε αλλά και γενικότερα της ομάδας του Μπάλστρο ήταν η πλήρη ανατροπή του καθεστώτος του Γκολτίστα! Μία μάχη άνιση και χωρίς όρους...

Ο Τσε συναντήθηκε με όλο το προπονητικό τιμ της αντάρτικης ομάδας. Τα νέα που έλαβε από τις πρώτες ώρες που συνομιλούσε με το τιμ ήταν καλά...


...και άσχημα...

Παρόλα αυτά ο Τσε είχε την κρυφή ελπίδα ότι θα γινόταν το όνειρο του, αλλά και το όνειρο του κόσμου που πιστεύει στην ελευθερία, που αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή όμως φοβάται να το δηλώσει. "Πρέπει να τους βγάλω από τα καβούκια τους!" έλεγε, και αυτό θα γινόταν μόνο αν η Granma γινόταν μια ισχυρή ομάδα!

Φυσικά, η Granma δεν είχε σάλιο τσακιστό. Αλλά και να είχε, δύσκολα μπορούσε να αγοράσει παίχτες. Οπότε η μοναδική της τροφοδοσία ήταν οι αντάρτες. Ο Τσε δούλεψε όσο μπορούσε την ομάδα και με τις υπέροχες ομιλίες που έλεγε στα αποδυτήρια κατάφερνε και ανέβαζε το ηθικό της ομάδας. Αυτό φάνηκε στα φιλικά, στα οποία όλοι περίμεναν εύκολες ήττες από τη Granma.


Όμως η ομάδα ήθελε πολύ δουλειά ακόμα για να φτάσει στις νίκες και τα επίσημα παιχνίδια είχαν ήδη φτάσει...


"Η επανάσταση δεν είναι ένα μήλο που περιμένεις να ωριμάσει για να πέσει. Πρέπει να το κάνεις να πέσει!" (The revolution is not an apple that falls when it is ripe. You have to make it fall)



Το πρωτάθλημα ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Τα φαβορί για την κατάκτησή του ήταν όπως είναι και το πιο λογικό, οι ομάδες της Αβάνας. Ειδικότερα η Santiago του μισητού Γκολτίστα η οποία λόγο των "καλών" σχέσεων που έχει με άλλες ομάδες είναι σαν να ξεκινάει με ένα +5 στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ο Τσε είχε στο μυαλό του πολλά πράγματα, όμως οι παίχτες του δυσκολεύονταν να τα βγάλουν στο γήπεδο. Αυτό δεν τον ανησυχούσε ιδιαίτερα καθώς ήξερε πως με την προπόνηση και με υπομονή, όλα θα γίνονταν. Αυτό που τον ανησυχούσε περισσότερο ήταν η φιλοσοφία που ήθελε και έπρεπε να περάσει στην ομάδα. Έτσι παραμονές της έναρξης του πρωταθλήματος, ο Τσε μάζεψε τους παίχτες του και τους μίλησε για τον αγώνα που θα δίνανε ως το τέλος της σεζόν...

"Όπως ξέρετε, σε μερικές μέρες θα αρχίσει ο δικός μας αγώνας. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος! Οι άλλες ομάδες έχουν παίχτες που πληρώνονται καλά, παίχτες που είναι επαγγελματίες, παίχτες που κάθε μέρα ζουν μόνο για να αγωνίζονται για τους σκοπούς του Γκολτίστα αλλά και των "βοηθών" του! Εμείς είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε τα γεγονότα.
Καταρχάς πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνει να φοράτε τη φανέλα μιας ομάδας! Αν παίξετε για αυτήν, τρέξετε, ματώσετε, σκοράρετε, αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορείτε να λάβετε! Ο μισθός έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Φυσικά και πρέπει να πληρώνεστε, δουλεύετε - πληρώνεστε, αλλά δεν πρέπει να σκέφτεστε με τον τρόπο που σκέφτονται ορισμένοι παίχτες των αντιπάλων μας. Αν σκέφτεστε πρώτα τα λεφτά και μετά το ποδόσφαιρο και την ομάδα σας, τότε δεν είστε τίποτα άλλο από ένα μάτσο μισθοφόρους. Και η ιστορία έχει διδάξει ότι οι στρατοί που είχαν μέσα μισθοφόρους, αργά ή γρήγορα χάνανε!
Έχουμε την ευκαιρία μας να κάνουμε τη Κούβα να ταρακουνηθεί! Αλλά και να μην το καταφέρουμε τελικά, τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει. Προτιμώ να πεθάνω όρθιος, παρά να ζω γονατιστός! Βάλτε αυτά τα λόγια στο μυαλό σας και θα πάμε μπροστά!"


Οι παίχτες άρχισαν να ζητωκραυγάζουν. Ο Τσε είχε κάνει το 1ο βήμα, κατάφερε να ανεβάσει το ηθικό τους. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα αγωνιστικά προβλήματα, αλλά ο Τσε είχε την πεποίθηση πως με τη τόλμη και την αυτοθυσία των παιχτών του, θα πηγαίνανε αρκετά καλά...
 
 
 


 

No comments:

Post a Comment